En dom som sätter spelet på spel

Vad betyder Jakob Liljas dom för framtiden?

Dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja dömdes nyligen för misshandel, för att för två år sedan crosscheckat en kille från Malmö bakifrån under match, när inte pucken var i närheten av crosscheckingen. Denna domen har fått många att reagera och tycker det är konstigt att tingsrätten lägger sig i något som sker under match där det i vanliga fall inte brukar anmäla brott på de sättet. Men tingsrätten menar att om det hade skett utanför ishockeyplanen hade det varit en solklar misshandel, så spelare ska inte kunna rädda sitt skinn bara för att de är hockeyspelare och spelar match. Med tanke på att pucken inte var i närheten av slaget så var det en medveten misshandel. Vad kan då denna dom ha för konsekvenser för framtiden och vad kan det betyda? Det är näst intill omöjligt att säga. Å ena sidan är domen en viktig markering från samhället att denna typ av attack inte är okej och att om en spelare nu gör det igen kan det ge konsekvenser inom hockeyn men även av tingsrätten. Dock är det svårt och säga med tanke på att ishockeyn har sagt att det som skedde var allt annat än okej och att de har gett Jakob Lilja 10 matchers avstängning.

Domen sätter spelet på spel

Det som kan hända nu efter denna dom är att supportrar och spelare från motståndarlaget anmäler spelare för i princip varje incident som sker, och att polis och åklagare får jobba i dubbla byten. Med tanke på att idrotten tidigare alltid har haft ”sina egna lagar” har det inte funnits i folks tänkande att man ska kunna anmäla fult spel till polisen och att man ska kunna få en dom av det. Nu när det precis har skett så kommer det bli allt fler anmälningar tyder många bara för att få sätta tid motståndarlagets spelare och att de ska få matchavstängningar. De kommer nu att sätta hockeyspelet på spel när det numera kan blanda in rätten. Hockey som är känt för att vara en tuff sport kommer nu att bli lite avvaktande och osäkert nu när det kommer kunna bli konsekvenser utanför ishockeyplanen för spelarna som spelar tufft. Men förhoppningsvis blir inte detta början till ett stort diskussions ämne utan att detta blir en anmälning i mängden som inte ska vara mer allvarlig än en vanlig sarg-ut-puck till icing.

Bra åtgärd

Många tycker dock att detta är en bra åtgärd för att minska det fula spelet i ishockeyn som finns nu och att spelare som skadar en annan spelare medvetet inte ska kunna komma undan. Förhoppningsvis kommer det bli ett mjukare spel nu när ishockeyspelare vet om att de kan bli dömda i Tingsrätten för något de gör på planen. Dock blir det inte bra om alla supportrar kommer att börja anmäla motståndarlaget då sporten mer kommer att gå ut på att sabba för motståndarlaget istället för att försöka förbättra sig eget lag och vinna.