SHL – Allt mer skador, tuffa bråk och fult spel

Fult spel i SHL

SHL står för svenska hockeyligan eller Swedish Hockey League. Det har blivit allt mer fult spel i serien än vad det var förr i tiden. Allt mer bråk, tuffa skador och generellt fula tacklingar sker oftare och många börjar tro att sporten går lite över gränsen och att många spelare tar ut sin ilska på andra spelare via sporten. Det har uppstått en del fall i serien där personer har blivit dömda i Tingsrätten för misshandel trots att de skedde på planen. Det finns delade åsikter i hockey-Sverige om vad de tycker om de.

Jakob Lilja

Ett fall som är ganska känt och skedde nyligen var en crosschecking bakifrån av en spelade vid namn Jakob Lilja. Vid tillfället spelade Jakob i Ängelholms hockeylag Rögle, men domen fick han två år senare då han tillhörde Linköpings hockeyklubb. Han dömdes till villkorlig dom och dagsböter för misshandel av en annan hockeyspelare på plan under en pågående hockeymatch. Det har varit en stor diskussion kring om det är rätt eller fel att fult spel under en hockeymatch kan få konsekvenser utanför hockeyrinken. Dagsböter för Jakob Lilja fick var 650 kronor i 40 dagar, vilket resulterar i 26 000 svenska kronor. Många tyder på att spelet blir tuffare och mer fult på grund av att det finns så mycket mer pengar involverade i sporten och det uppstår mer frustration och ilska bland spelarna. Dock finns det även personer som säger emot det och menar på att spelare måste ha temperament för att kunna spela såpass bra hockey, men i grund och botten handlar de om att de ska kunna göra om ilskan till energi och inte skada andra. Jakob Liljas crosschecking kom som sagt bakifrån på spelaren Jens Olsson som spelar i Malmö, matchen var alltså ett derby vilket gör det hela mer laddat. Varför han fick domen för misshandel var för att pucken inte var i närheten av stället där crosscheckingen skedde, vilket gör det hela till en misshandel och inte en olycksartad crosschecking.

Andra fall av hockeyvåld

Som sagt så har det blivit allt mer våld i SHL och hockeyvärlden generellt. Yngre spelare som ser upp till både SHL-spelare och NHL-spelare tar efter vad de gör vilket gör att de även blir mer slagsmål i ungdomshockeyn vilket ingen gillar. Dock har det inte skett något så allvarligt sedan 2015 då Röglebacken André Deveaux slog sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen innan match. Det resulterade i att Deveaux fick sparken från Rögle och han lämnade sedan Sverige. Kanadensaren anhölls i sin frånvaro, men när han inte återvände till Sverige så lades förundersökningen ner.

Kriminella blandar sig in i ishockeyn

Det har blivit allt mer vanligt att kriminella personer som inte har något med sport över huvud taget, har blandat sig in i både fotboll men även ishockey. Det de gör då är att muta spelare att spela dåligt för en stor summa pengar, så att de sedan kan betta stora pengar på spelbolag och sedan vinna.