Svenska hockeyunder i NHL

Vad är NHL?

Som du säkert förstår så är NHL en förkortning för något, nämligen National Hockey League. NHL är den nationella hockeyligan i USA, som motsvarar Sveriges SHL (Sweden Hockey League) men den är mycket större. För en hockeyspelares dröm är det att spela i landslaget och NHL. NHL består inte av landslag utan de består av klubblag, men de är inte klubblag som vi har i Sverige där nästan alla lagmedlemmar är svenska, utan i NHL är det massor med olika nationaliteter i klubbarna vilket gör att språket som talas är engelska. Lönerna i NHL är givetvis olika beroende på vilket lag man spelar i och hur bra man är, men generellt så är det otroligt hög lön i ligan. Här kommer du kunna läsa om de svenska personer som har varit stora personer i NHL och som har varit några av Sveriges mest framgångsrika hockeyspelare och atleter. Många av dem har fått svårt att spela i landslaget senaste tiden på grund av att NHL inte släpper spelarna för att spela landskamper. Det är för att skaderisken är stor och att de inte vill ha skadade spelare när NHL säsongen börjar, med tanke på att de har köpt spelarna.

 

Peter ”Foppa” Forsberg

Peter Forsberg, som även kallas Foppa, är en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Dessutom var han enormt stor i USA och NHL under tiden han var aktiv. Peter föddes år 1973 i Örnsköldsvik som ligger i norra Sverige. Han började sin karriär i Modo Hockey. Foppas position på hockeyplanen var center, vilket innebär att man delaktig i princip allt. Han gjorde ofta mål, men det som gjorde honom så speciell var att han såg spelet på ett helt annorlunda sätt. Han kunde se lösningar och läsa spelet på en helt unik nivå som ingen annan kunde, vilket gjorde honom framgångsrik. År 1991 blev Peter draftad till Philadelphia Flyers. Han har sammanlagt vunnit två OS-guld, två VM-guld och två Stanley Cup (som man vinner i NHL). Han fick en skada i foten som gjorde att han inte kunde spela hockey i NHL på tre år. År 2011 gjorde han en comeback i Colorado Avalanche där han endast spelade 2 matcher innan han slutade sin karriär och fick sin matchtröja upphissad i Pepsi Center för Colorado. Nummer 21 tillhör Peter ”Foppa” Forsberg. 2013 blev han invald i Hall of Fame, och 2014 blev han invalt i Hockey Hall of Fame, vilket gör han till den fjärde svensken.

 

Börje Salming

Även kallad ”The King” är född 1951 i norra Sverige i staden Salmi. På hockeyplanen spelade han back och började sin karriär i Kiruna AIF. Bytte snabbt till Brynäs IF för att sedan bli draftad till Toronto Maple Leafs. Där hade han sin största karriär skulle man kunna säga. Även Börje Salming hade nummer 21 i Toronto Maple Leafs och det var även där han kallades för ” The King”. Sedan bytte han till Detroit Red Wings och till sist blev det svenska klubben AIK innan han la skridskorna på hyllan.