Färjestad – Sveriges bästa hockeylag genom tiderna

Ishockeylaget Färjestad

Det finns många olika hockeylag i Sverige, vissa mer större och kända än andra. Ett av de lagen som har varit på topp under längst tid i SHL och i Sverige generellt är Färjestad BK. Deras hemort är Karlstad i Sverige och hemmaarenan i staden heter Löfbergs Arena och som du kanske förstår på namnet så är de sponsrade av kaffemärket Löfbergs. Arenan tar 8 250 personer. Färjestads BK står för Färjestads Bollklubb och grundades den 10 november 1932. Det innebär att de är 84 år gamla. Klubbens färger är grönt, vitt och beige. Som många andra stora klubbar i Sverige så har de givetvis en supporterklubb som kallar sig själva för The Wolfpack och förkortas till WP.

Meriter och nyckelpersoner

För att vara Sveriges bästa lag genom tiderna krävs det en bra styrelse med bra tränare och en generellt bra fungerande verksamhet. Ordförande i Färjestads BK är Sture Emanuelsson, klubbchef är Peter Jakobsson, VD är Stefan Larsson och till sist men inte minst har de tre assisterande tränare vid namn Anders Karlsson, Johan Pennerborn och Maciej Szwoch.

Men vad är det egentligen som gör de till Sveriges bästa hockeylag genom tiderna? Det kan ju inte bara vara en ledning i klubben? Jo, de har hittills vunnit 9 SM-guld och haft många spelade i sitt lag som har haft stor betydelse för svensk hockey. Åren de vann SM-guld var 1981, 1986, 1988, 1997, 1998, 2002, 2006, 2009 och senaste gången var 2011.

Färjestads historia

Med tanke på att Färjestad BK står för Färjestads bollklubb, så kan man förstå att de inte hade hockey som syfte när de startade upp klubben. Nej, utan de hade bland annat bandy på agendan när de startade klubben. Faktum är att det gick ganska bra för klubben inom bandyn då de spelade i Sveriges högsta division säsongerna 1937 och 1941. Det var inte förrän år 1956 som klubben började utföra ishockey som en sport. Dock tog det ett tag för klubben att få fart på den sporten. Det var inte förrän säsongen 1996/1997 som klubben blev Sveriges första hel-professionella ishockeyklubb. Man skulle kunna säga att det var ishockeyn som fick Färjestads BK att bli stort, men det var även Färjestads BK som fick ishockeyn i Sverige att växa. SHL (svenska hockeyligan), som innan 2013 kallades för Elitserien, hade premiärsäsongen 1975/1976. Då var Färjestad den enda föreningen tillsammans med Brynäs som hade spelat alla säsonger i serien. Det gjorde även att Färjestad har förstaplatsen i svenska hockeyligans maratontabell. Därav har klubben fått äran att bli kallad för Sveriges bästa hockeylag genom tiderna. Klubbens bästa tid brukar man säga vara på 1980-talet då klubben hade spelare som bland annat Håkan Loob och Thomas Rundqvist. Dock är det inte den enda storhetstiden klubben har haft, utan deras andra stora tid inledde året 1997 när de vann SM-guld. Under de tio säsongerna framöver (1996/97-2005/06) vann klubben totalt 4 SM-guld och spela SM-final 8 gånger varav 6 stycken i rad.