Ishockeyns historia

När kom ishockeyn?

Första ishockeymatchen spelades år 1855. Den ägde rum i landet Kanada, i staden Ontario och i området Kingston. Det var även i Kanada som första Stanley Cup spelas, det vill säga NHL (National Hockey League). Så man skulle kunna säga att ishockey-sporten har sitt ursprung i Kanada. Dock har inte NHL alltid varit som vi kan det nu, men en säsong. Utan fram till 1912 kunde lag utmana varandra på Stanley Cup som ett världsmästerskap i boxning ungefär, det var bara att anmäla sig. Men sedan kommer det olika nivåer och divisioner i sporten som gjorde att endast de bästa lagen spelar mot varandra i NHL. Det resulterar i att de matcherna blir mer jämna och ishockeysporten utvecklas på en normal väg.

Oxford Canadian Ice Hockey Team ca år 1910

Viktiga årtal för ishockeyns historia

Den 4 februari år 1897 spelas den första officiella hockeymatchen i Europa, nämligen i Tyskland i Berlin. Det var ett viktigt år för sportens fäste i Europa där den sedan har vuxit sig stor och en av de största sporterna i Norden.

1908 bildas IIHF den 16 maj. IIHF är ett världsamatör-ishockeyförbund som de själva kallar sig.

Två år senare, det vill säga år 1910 spelas den första EM-hockeymatchen i Europa. Matchen äger rum i Schweiz och Storbritannien blir segrande ur den cupen. Som du kanske märker så är det ganska ovanliga länder som håller i matcherna eller vinner. Storbritannien exempelvis är inte så framgångsrika i dagens ishockey som de var då, vilket innebär att det har skett stora förändringar på endast 100 år. Man tycker ju att ett land som varit duktiga i en sport i tidigt skede borde hålla sig till den, men så är inte fallet inom ishockeyn.

Ytterligare 2 år senare det vill säga år 1912, så minskar man antalet spelare på isen till sex spelare, då det tidigare har varit sju spelare från varje lag.

1917 är det stora året för NHL. Det du läste tidigare om NHL var inte NHL då, utan Stanley Cup, men det flöt sedan ihop och blev samma sak. Hur som helst, år 1917 bildas NHL den 22 november och det sker i Montréal i Kanada. Ligan bildas av fyra klubbar vid namn Montréal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators och Toronto Arenas. NHL spelar 22 omgångar det året.

1920 kommer den första OS-ishockeymatchen. Den spelas i Antwerpen i Belgien och Kanada vinner guld medan USA och Tjeckoslovakien efter sig. Sverige som näst intill bara hade bandyspelare med i sitt landslag, kom på en fjärdeplats. Där börjar de framgångsrika länderna i dagens ishockey ta plats.

1921 är det stora året för svensk ishockey. För då spelas den första ishockeymatchen på svensk mark och det är i Stockholm på Stockholms stadion. IFK Uppsala besegrar tyska Berliner SC med 4-1 inför 2 022 åskådare. Detta skedde den 30 januari. Ungefär en månad senare samma år, rättare sagt den 23 februari spelas EM i Sverige och Sverige vinner sitt första EM-guld. De vinner mot Tjeckoslovakien med 7-4 på Stockholms Stadion.